Brandveiligheid isolatiemateriaal Insulindesingel

woensdag 19 mei 2021 Algemeen nieuws
De Insulindesingel. Dit is niet het deel waar in 2019 brand was.
De Insulindesingel. Dit is niet het deel waar in 2019 brand was.

Op 12 mei waren Hans Riemens van de Huurdersraad en een brandweerman aanwezig bij een bijeenkomst met Waterweg Wonen over de brandveiligheid van isolatiemateriaal. Er werd uitvoerig gesproken over het isolatiemateriaal en het op tijd weg kunnen komen uit de woning. Aanleiding was een uitzending van het televisieprogramma Zembla op 6 mei.

Lees hieronder verder

Brand aan de Insulindesingel

In dit programma kwam de Vlaardingse Insulindesingel in beeld. Een brandweerman stond voor het complex aan deze singel waar tijdens nieuwjaarsnacht van 2019 een dakbrand was. De brand ontstond door vuurwerk in een dakgoot en verspreidde zich in een paar uur tijd over een groot deel van het dak. De brand verplaatste zich niet naar beneden, naar de woningen, wat normaal wel het geval is. De brandweerman legde uit dat isolatiemateriaal brandbaar kan zijn. In de uitzending werd ook teruggekeken naar de grote brand in 2017 in een torenflat in Londen. Maar die situatie is niet te vergelijken met de situatie in Nederland.

 

Resultaten Vlaardingen

Vanuit de gemeente is in samenwerking met de woningcorporaties naar alle woningen in Vlaardingen gekeken. De conclusie is dat de woningen tot en met de 4e verdieping voldoen aan de brandweervoorschriften. De Huurdersraad krijgt het rapport en ook de brief die naar de bewoners op de Insulindesingel gaat. In een extra artikel in Watermerk komt een artikel over wat te doen bij brand. Want het is echt belangrijk bewoners hier steeds op te wijzen.

 

Renovatie volgens de regels van het Bouwbesluit
De woningen in de Indische buurt zijn gerenoveerd volgens de regels van het Bouwbesluit.  De isolatie van de daken voldoet aan het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit is er onder andere om de veiligheid van bewoners te waarborgen. In het Besluit staan de eisen voor vluchtmogelijkheden en de brandveiligheid van materialen.

 

Wat is een Bouwbesluit?
Een Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische regels waaraan alle gebouwen en verbouwingen in Nederland minimaal moeten voldoen. In het Bouwbesluit staat aan welke regels een gebouw moet voldoen. Denk hierbij aan veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

 

Gebruikte materialen Indische Buurt
Het gebruikte isolatiemateriaal is EPS. Dit staat ook wel bekend als Tempex of piepschuimplaten. De leveranciers zijn Sto en Kingspan. Isoleren met EPS met een brandwerende afdeklaag is wettelijk toegestaan en voldoet aan de normen. De plafonds zijn ook brandwerend. Dit zorgt ervoor dat bewoners tijd hebben om de woning veilig te verlaten.

Wil jij je ook inzetten voor goede huurwoningen voor alle Vlaardingers?